Saturday, 11 October 2014

RESEPI: Ketam Telur Masin



Resepi : Ketam Telur Masin

Kita semua tahu yang ibu- ibu bekerja kat luar sana tu sibuk dengan tugasan masing- masing. Jadi apa kata sempena cuti hari minggu ni kita cuba ambik hati suami dan anak – anak dengan memasak masakan yang simple tapi sangat mewah…Agaknya kalau kita satu family pergi makan kat kedai mau kene balun sampai seratus dua ni..Tp apa salahnya kita masak untuk family..lagi jimat kan? So try la buat resepi ni..sekali cuba pasti nak lagi…

Bahan- bahan:
1 kg ketam ( dibersihkan)
Tepung jagung (utk goreng ketam)
1 biji bawang besar (dipotong dadu)
2 ulas bawang putih (dipotong dadu)
 1 tangkai daun kari
2 biji telur masin( diasingkan putih& kuning)
1 sudu butter
1 cawan susu segar
3 Tangkai cili padi
Daun ketumbar (untuk hiasan)


Cara – cara:
1.       Lumurkan ketam dengan tepung jagung dan goreng ketam. Ketepikan
2.       Tumis bawang besar, bawang putih dan daun kari dengan butter sehingga kekuningan.
3.       Kemudian masukkan susu segar. Bagi yang suka berkuah sikit, masukkan susu lebih
4.       Masukkan telur kuning dan gaul rata
5.       Seterusnya, masukkan cili padi. Jika anda suka pedas, masukkan lebih cili padi
6.       Kemudian, masukkan putih telur dan gaul bersama ketam tadi.
7.       Akhirnya, boleh la hias dengan daun ketumbar dan dihidang bersama nasi panas. 

*Resepi ini tidak memerlukan garam kerana putih telur sudah pun masin. Jika suka, bolehlah masukkan sedikit gula bagi menyeimbangkan rasa.
Happy trying!!!!!!
 

No comments:

Post a Comment