Resepi : Ketam Telur Masin
Kita semua tahu yang ibu- ibu
bekerja kat luar sana tu sibuk dengan tugasan masing- masing. Jadi apa kata
sempena cuti hari minggu ni kita cuba ambik hati suami dan anak – anak dengan
memasak masakan yang simple tapi sangat mewah…Agaknya kalau kita satu family pergi
makan kat kedai mau kene balun sampai seratus dua ni..Tp apa salahnya kita
masak untuk family..lagi jimat kan? So try la buat resepi ni..sekali cuba pasti
nak lagi…
Bahan- bahan:
1 kg ketam (
dibersihkan)
Tepung jagung
(utk goreng ketam)
1 biji
bawang besar (dipotong dadu)
2 ulas
bawang putih (dipotong dadu)
1 tangkai daun kari
2 biji telur masin( diasingkan putih& kuning)
1 sudu butter
1 cawan susu segar
3 Tangkai cili padi
Daun ketumbar (untuk hiasan)
Cara – cara:
1.
Lumurkan ketam dengan
tepung jagung dan goreng ketam. Ketepikan
2.
Tumis bawang besar, bawang
putih dan daun kari dengan butter sehingga kekuningan.
3.
Kemudian masukkan susu
segar. Bagi yang suka berkuah sikit, masukkan susu lebih
4.
Masukkan telur kuning dan
gaul rata
5.
Seterusnya, masukkan cili
padi. Jika anda suka pedas, masukkan lebih cili padi
6.
Kemudian, masukkan putih
telur dan gaul bersama ketam tadi.
7.
Akhirnya, boleh la hias
dengan daun ketumbar dan dihidang bersama nasi panas.
*Resepi ini tidak memerlukan garam kerana putih telur sudah
pun masin. Jika suka, bolehlah masukkan sedikit gula bagi menyeimbangkan rasa.
Happy trying!!!!!!
No comments:
Post a Comment